Važnost filtera na internet prodavnicama

Filteri

Da li se sećate trenutka kada ste u fizičkoj prodavnici, koja nema obeležavanje redova sa proizvodima, pa shvatate da nema šanse da brzo pronađete artikal ili dva koji tražite? Upravo je to situacija koju želimo da izbegnemo u online svetu, jer su nam takve mogućnosti na internetu, jer mi imamo – filtere.

Elem, bez preterivanja, filteri u kategorijama na internet prodavnicama igraju ključnu ulogu u unapređenju korisničkog iskustva i efikasnosti kupovine. Omogućavaju kupcima da lako pronađu proizvode, koji odgovaraju njihovim specifičnim potrebama i željama.

Ova funkcionalnost ne samo da štedi vreme, već i povećava zadovoljstvo korisnika, što može dovesti do većeg procenta konverzije (*eng. Conversion rate).

 

Zašto su filteri važni?

Filteri omogućavaju korisnicima da precizno i brzo sortiraju proizvode prema različitim kriterijumima, poput cene, boje, brenda, ocena kupaca i mnogih drugih filtera koji su dostupni u zavisnost od delatnosti. Ovo direktno utiče na smanjenje frustracija prilikom pretrage i povećanje šansi da korisnik pronađe tačno ono što traži.

Bez efikasnih filtera, korisnici mogu lako da se izgube u moru proizvoda, što povećava šanse za odustajanje od kupovine.

Istraživanje Baymard Instituta pokazuje da loša upotrebljivost listi proizvoda dovodi do stope napuštanja od 67-90%, dok sajtove sa optimizovanim alatima za filtriranje i sortiranje karakteriše mnogo niža stopa odustajanja, samo 17-33%​​.

 

Zašto koristiti filtere?

Filteri su neophodni za uštedu vremena prilikom pretrage, omogućavajući korisnicima da efikasno suze proizvode prema kriterijumima koji su im važni.

Bez filtera, korisnici bi provodili znatno više vremena pretražujući proizvode, često se susrećući sa frustracijama zbog nemogućnosti da brzo pronađu ono što traže. Osim toga, filteri pomažu u smanjenju broja prikazanih proizvoda, što korisnicima omogućava da se usredsrede na one koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama.

 

Najkorišćeniji tipovi filtera

Kada razmišljate o implementaciji filtera za proizvode na vašoj online prodavnici, ključno je razumeti da se pristup mora prilagoditi specifičnostima vaše ponude i potrebama vaših kupaca. Izbor odgovarajućih filtera nije univerzalan i zavisiće od tipa proizvoda koje nudite, kao i od očekivanja i preferencija vaših posetilaca. Zbog toga, bitno je identifikovati filtere koji će najbolje odgovarati karakteristikama vašeg asortimana i olakšati korisnicima proces pronalaska i izbora proizvoda.

Na primer, prodavci alata mogli bi koristiti filter koji ne bi bio primenjiv za online radnje koje prodaju dečije igračke. Ovaj pristup zahteva detaljno razumevanje kako vaši proizvodi zadovoljavaju specifične potrebe kupaca, kao i fleksibilnost u prilagođavanju filtera kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo.

Uprkos potrebi za prilagođavanjem, postoje određeni filteri koji se često pojavljuju na većini e-commerce sajtova zbog svoje široke primenljivosti i koristi za korisnike.

Najkorišćeniji tipovi filtera uključuju:

  • Cenu: Omogućava korisnicima da pretražuju proizvode unutar određenog cenovnog opsega.
  • Brend: Korisnici mogu birati proizvode specifičnih brendova.
  • Ocene korisnika: Filtriranje proizvoda na osnovu korisničkih ocena pomaže u pronalaženju kvalitetnih proizvoda.
  • Boja, veličina i materijal: Posebno važno za odeću omogućavajući korisnicima da pronađu proizvode koji odgovaraju njihovim specifikacijama.
  • Tehničke specifikacije: Za elektronske proizvode, filteri poput kapaciteta memorije, veličine ekrana i procesora su neophodni.

Prilagođavanje delatnostima

Prilagođavanje filtera delatnostima ili kategorijama proizvoda ključno je za optimizaciju korisničkog iskustva. Nisu svi filteri prikladni za sve proizvode.

Na primer, filteri koji su relevantni za elektronsku opremu, kao što su procesorska snaga ili veličina memorije, neće biti korisni za kupce u potrazi za obućom, gde su relevantniji filteri poput veličine, boje ili materijala.

Istraživanje pokazuje da nejasni ili neprikladni filteri mogu dovesti do konfuzije i frustracije kod korisnika, što potencijalno rezultira napuštanjem kupovine​​. Efikasno prilagođavanje filtera delatnostima pomaže u povećanju zadovoljstva korisnika i poboljšanju konverzije.

Pravi izazov je sada na strani internet prodavnica i popularnih marketplace-ova, koji imaju preko 20 različitih kategorija proizvoda, što će u prevodu rezultirati u velikom broju filtera koji moraju da se prilagode komplementarnim kategorijama.

 

Statistike

Istraživanje Baymard Instituta ukazuje na to da je ključni faktor za optimizaciju korisničkog iskustva pružanje efikasnih filtera i alata za sortiranje. Sajtovi sa lošom uslugom listanja proizvoda imaju visoke stope napuštanja,čak između 67% i 90%. Nasuprot tome, sajtovi koji su optimizovali ove alate doživljavaju znatno niže stope odustajanja, u rasponu od samo 17% do 33%.

Ovo istraživanje jasno pokazuje da pravilno implementirani filteri mogu značajno smanjiti odustajanje od kupovine i poboljšati iskustvo korisnika​​.

 

Zaključak

Ulaganje u unapređenje filtera na internet prodavnicama nije samo pitanje pružanja boljeg korisničkog iskustva; to je direktno ulaganje u povećanje prodaje i smanjenje stope napuštanja sajta.

Kroz efikasnu implementaciju i optimizaciju filtera, prodavnice mogu znatno da olakšaju proces kupovine, omogućavajući korisnicima da brzo i lako pronađu željene proizvode, i da, na taj način, povećaju zadovoljstvo korisnika.

Jasno je da pravilno postavljeni i optimizovani filteri nisu samo korisnički alat, već ključna strategija za unapređenje poslovanja u digitalnom dobu.

Dakle, investiranje u razvoj intuitivnih, razumljivih i pristupačnih filtera treba da bude prioritet za svaku internet prodavnicu, koja teži uspehu i zadovoljstvu svojih korisnika.