10. čas: Šta je mapa sajta?

mapa sajta

U nastavku naše ecommerce edukacije, objasnićemo vam šta je mapa sajta, ali i istaći njene prednosti, a ujedno i pokazati kako istu da kreirate.

Još malo obrađujemo Google Seach Console i njegove opcije. A ukoliko do sada niste ispratili čas 8. i čas 9. našeg serijala eCommerce za početnike, to možete uraditi ovde.

 

Šta je mapa sajta?

Sitemap je XML fajl u kojem se nalaze svi važni sadržaji na vašem sajtu.

Svaka stranica, fajl ili slika, za koje želite da se prikaže u rezultatima pretrage, treba da bude u vašoj mapi sajta. Iz tog razloga se naziva “mapa”, jer prikazuje strukturu sajta, kao i šta ista uključuje.

 

Zašto mi je potrebna mapa sajta?

Svrha pretraživača jeste da prikazuje najrelevantnije rezultate za bilo koji dati upit za pretraživanje. A da bi to postigli, oni koriste “tragače” ili “pretraživače” sajtova. U pitanju su internet roboti, koji sistematski pretražuju internet, uglavnom u svrhe indeksiranja sajtova.

Tu dolazimo do odgovora na pitanje “Zašto nam je potrebna mapa sajta?” Mape sajtova olakšavaju pretraživačima da pročitaju sadržaj vašeg sajta i indeksiraju stranice. Kao rezultat, ovo povećava šanse da unapredite rangiranje vaše stranice.

Vaša mapa sajta će pretraživačima dati detaljne podatke u vezi strukture stranica na sajtu, linkove do istih, ali i informacije kada su stranice ažurirane, učestalost ažuriranja, kao i povezanost sa ostalim stranicama na vašem sajtu.

Mapa sajta prenosi pretraživačima gde mogu da pronađu najvažnije stranice na vašem sajtu, kako bi mogli da ih pretražuju i indeksiraju.

Ovo je važno jer pretraživači ne mogu da rangiraju vaš sadržaj, a da ih prethodno ne indeksiraju.

Kako da kreiram mapu sajta?

Ukoliko koristite WordPress:

Za instalaciju morate instalirati plugin. I pored ogromnog broja aktivnih WordPress sajtova, ova opcija i dalje ne postoji u osnovnoj verziji ovog CMS-a.

Predlažemo sledeća dva plugin-a:

Yoast SEO

U pitanju je plugin koji stvarno može da napravi razliku i unapredi vidljivost i posećenost vašeg sajta, čak i u besplatnoj verziji. Ovoga puta, pored ostalog, jedna od osnovnih funkcionalnosti je i generisanje mape sajta.

Nakon instalacije plugin-a, u glavnom meniju idite na SEO, zatim General, a potom na karticu Features. Kliknite XML sitemaps opciju na “ON” i to je sve.

 

Google XML sitemaps

Kroz administraciju vašeg WordPress sajta, dodajte novi plugin pod nazivom “Google XML Sitemaps” i instalirajte ovu verziju kao na slici ispod.

Google XML sitemaps

Razlika između pluginova je velika, jer Yoast SEO je kompletan SEO alat, dok je Google XML Sitemaps dodatak, koji vam isključivo služi za mapu sajta.

Predlog je da instalirate Yoast SEO.

Ukoliko koristite custom code ili HTML sajt:

Ukoliko imate custom sajt, mapu sajta možete generisati i besplatno online. Ograničenje koje imaj besplatni online alati su u broju linkova, pa samim tim će ograničiti broj inteksiranih stranica do 500.

Predlažemo Vam:
www.xml-sitemaps.com
www.mysitemapgenerator.com
www.screamingfrog.co.uk
www.web-site-map.com

Takođe, imate i opcija da neki od njih platite, ukoliko imate velike sajtove, za koje odavno niste kreirali mapu sajta.

Ograničenja mape sajta

Mapa sajta, ipak, ima par ograničenja. Naime, ona ne može da sadrži više od 50.000 adresa i mora da bude manja od 50Mb.

Ukoliko vaša mapa sajta prelazi jednu ili obe navedene stavke, moraćete kreirati više od jedne mape sajta.

 

Kako da aktiviram mapu sajta u Google Search Console?

Kao što možete da vidite na slici ispod, aktiviranje mape sajta u Google Search Console je veoma jednostavan proces.

  1. Otvorite Google Search Console;
  2. Iz glavnog menija sa leve strane izaberite Sitemaps;
  3. Sa desne strane u polju “Add a new sitemap” unesite naziv vaše mape sajta
    *mapa sajta se po defaultu nalazi u root-u, ali ukoliko postoji neki folder, svakako dodajte u link isto;
  4. Kliknite “Submit”.

U polju ispod “Submitted sitemaps” odmah ćete videti i vašu mapu, kao i njen status.

“Discovered URLs” će na početku biti 0, pa nemojte da vas to obeshrabri. Sačekajte par sati i Google Search Console će preuzeti vaše linkove i stranice.

Mišljenje autora

Ukoliko želite da podignete svoju SEO strategiju na novi, viši nivo, potrebno je svakako da kreirate mapu svog sajta.

Kao što ste videli, kreiranje mape sajta uopšte nije teško. Pogotovo ukoliko vam je sajt na WordPress-u ili nekom drugom CMS-u, za koji postoji plugin, potrebno vam je svega par minuta za to. Pa čak i u verziji da kreirate mapu sajta sami – online, posao je kompletiran za manje od 5 minuta.

Korak po korak, kreiramo odličan temelj našeg web projekta.

Pratite i dalje naš serijal eCommerce za početnike.

Hvala vam na pažnji i podršci.