Back to School – vreme za spam ili konverzije?

Ovaj tekst pišem iz ugla ćaleta advertajzera, ali tema targetiranja roditelja na sadržaju namenjenom isključivo deci privukla mi je pažnju mnogo ranije. Tekst je nastao na osnovu A/B testiranja na zavidnom broju kampanja, a ne iz teorije „Ja mislim“, na osnovu koje se, nažalost, temelji dosta strategija.

Tako da ću se u ovom tekstu osvrnuti na tumačenje rezultata pre-roll kampanja na youtube gde su target grupe roditelji.

Prilikom optimizovanja youtube kampanja uvek mi pažnju privlače placementi, tj. youtube klipovi sa dobrim rezultatima (kada je reč o pre-rollu kao KPI se uglavnom gleda view rate). Tako da se pokazalo da su na sadržaju za decu (pesmice, crtaći…) rezultati na prvi pogled „odlični“, tj. odnos impresija i pregleda je veoma visok.

Dosta oglašivača koriste ovu strategiju za targetiranje roditelja i zadovoljno trljaju ruke kada vide view rate znatno veći od proseka.

Pitanje je zapravo ko vidi te oglase i da li brend ima koristi od te kampanje?

Odgovor je zapravo NE. Mi targetiramo roditelje, a sadržaj gledaju deca.

Uglavno pesmice i crtaće gledaju bebe ili deca manjeg uzrasta koja ne znaju da skipuju oglas, pogotovo kada se oglas pojavi na sredini play liste i roditelj ne uspe da ga ugasi. Oglasna poruka u nekim slučajevima stigne i do roditelja, ali vrlo često može doći do kontra efekta, pogotovo ako se kampanja radi bez cappinga (što je vrlo čest slučaj), pa će roditelj steći utisak da bombardujete njegovu decu reklamama, prekidajući ih u slušanju pesmica ili gledanju crtaća.

Da biste dobili pravu sliku o uspešnosti vaše pre-roll youtube kampanje na prodaju ili neku konkretnu akciju, predlažem da umesto zakupa po pregledu izaberete CPA model plaćanja. A/B testingom targetiranja ciljne grupe roditelja sa isključenim placementima za decu dobio sam znatno bolje rezultate  za model biddinga po CPA. Svakako ovde plaćate po konverziji,  što beba ili malo dete ne može da uradi.

Testirajte na više kampanja i na osnovu dobijenih rezultata odaberite sa kojom target grupom (sa crtaćima ili bez njih) ćete nastaviti kampanju ili koju strategiju ćete koristiti u narednim kampanjama.

Ako se odlučite da isključite sadržaj za decu to možete uraditi na sledeći način.

Na nivou kampanje uraditi exclude po ključnim rečima (napraviti listu kw sa pesmicama i crtacima), placement (napraviti listu sa crtaćima, pesmicama i yt kanalima), topicima: Cartoons, Comics, Anime & Manga, Education. S vremena na vreme proveriti da li se oglasi pojavljuju na sadržaju za decu i ako je odgovor da, isključiti te placemente. Verovatno će vam se potkrasti opet neki pregled na crtaćima, ali u mnogo manjoj meri (99% manje).

A kako targetirati roditelje?

Plasiranjem oglasa na sadržajima koje konzumiraju/gledaju roditelji,  a ne deca. Npr. ako su vam target novi roditelji, možete targetirati kao placemente razne klipove koji za temu imaju iskustva i savete za roditeljstvo, kao i vlogeri-influenseri roditelji kojih je sve više. Pod sekcijom audience odlična je opcija custom intent jer vam omogućava da na osnovu liste ključnih reči (koji opisuju vaš proizvod ili uslugu, konkurenciju) koje ste uneli pronadjete ljude koji su izrazili nameru ka tim ključnim rečima.

Kreiranjem Custom affinity audience možete targetirati korisnike određenih aplikacija ili posetioce određenih sajtova…

Takodje u opcijama Affinity audience možete odabrati opciju Family Focused. U opcijama koje nudi In-market audience izborom opcije Baby & Childrens products targetiraćete ljude koji su izrazili interesovanje ili su kupovali proizvode za bebe i decu.

Targetiranje po temama, tj. topicima video-sadržaja, i ključnim rečima možete oglase prikazati korisnicima koji gledaju sadržaje namenjene roditeljstvu.

U opcijama za demografsko targetiranje možete po parental statusu targetirati samo roditelje,  a ostala targetiranja audience, topics, placement po karakteristikama vašeg proizvoda (automobili, šminka…).

Kao što vidite postoji dosta opcija za targetiranje roditelja i zato je Back to School pravo vreme za testiranje target grupa. Javite rezultate i srećno.