Universal Analytics se gasi od 1. jula 2024: Sve što treba da znate

Google Analytics 4

Od 1. jula 2024. godine, Google će potpuno ugasiti Universal Analytics i preći na Google Analytics 4 (GA4), najavljeno je iz kompanije. Ova promena označava kraj ere za Universal Analytics, dok GA4 preuzima vođstvo kao nova platforma za praćenje podataka.

Šta ovo znači za korisnike?

Korisnici Universal Analytics-a moraju hitno preći na GA4 kako bi osigurali kontinuitet u analitici svojih podataka. Universal Analytics servisi i API-ji biće isključeni, što znači da podaci više neće biti dostupni preko postojećih Universal Analytics kanala. Iz Google-a poručuju korisnicima da odmah preuzmu ili izvezu svoje podatke kako bi izbegli njihov trajni gubitak.

Kako izvoziti podatke?

Preporučuje se korišćenje metoda iz Google Analytics Help Centra za izvoz podataka. Za korisnike Universal Analytics 360, BigQuery integracija je dostupna za izvoz istorijskih podataka, ali samo do 30. juna 2024. Već izvezeni podaci ostaće dostupni u BigQuery-u.

Uticaj na integracije i kampanje

Ova promena će imati značajan uticaj na integracije sa drugim proizvodima. Ciljevi i ecommerce transakcije iz Universal Analytics-a prestaće da mere nove konverzije, što može uticati na performanse oglašivačkih kampanja koje se oslanjaju na Smart Bidding. Takođe, audience liste iz Universal Analytics-a će biti zatvorene, što može negativno uticati na aktivaciju i performanse medijskih kampanja.

API zahtevi vezani za Universal Analytics će biti neuspešni, uključujući i zahteve za brisanje podataka putem User Deletion API-ja. Ovo znači da alati poput Looker Studio-a neće prikazivati podatke iz Universal Analytics-a.

Prelazak na Google Analytics 4

Google Analytics 4 donosi brojne prednosti, uključujući naprednije mogućnosti analize i bolje prilagođavanje potrebama modernih korisnika. Međutim, prelazak zahteva adekvatnu pripremu i migraciju podataka, što bi korisnici trebali započeti što pre kako bi izbegli gubitak podataka i osigurali kontinuitet u praćenju performansi.

Stručnjaci savetuju sve korisnike da odmah započnu proces migracije i prilagode svoje analitičke alate novoj platformi kako bi bili spremni za promene koje dolaze.

Zvanično saopštenje kompanije Google možete pročitati OVDE

Uputstvo za migraciju možete potražiiti OVDE

Više o BigQuery Export-u podataka možete pročitati OVDE.