Šta je VPN i zašto ga treba koristiti?

VPN

Sigurnost. Zaštita. Rad od kuće. Danas, kada ove reči čujemo češće nego obično, potrebna nam je zaštita i sigurnost i u online svetu.

Zbog situacije koja od nas zahteva da radimo od kuće, poželjno je da svoju sigurnost i sigurnost vaših podataka shvatite ozbiljnije. Bilo da želite da zaštitite vaše podatke ili da budete anonimni, danas to možete učiniti putem VPN-a.

Šta je VPN?

Virtuelna privatna mreža ili VPN (*eng. Virtual Private Network) je mrežna tehnologija koja preko Interneta kreira sigurnu, odnosno šifrovanu vezu.

Šifrovana veza pomaže da se obezbedi sigurno prenošenje privatnih podataka. Takođe, sprečava neovlašćeno prisluškivanje saobraćaja i omogućava korisniku da sigurno obavlja svoj posao.

Drugim rečima, VPN je usluga koja stvara zaštićenu virtuelnu mrežu, koja osigurava da podaci, koje razmenjujete preko interneta, budu privatni i anonimni.

VPN usluga enkriptuje sav saobraćaj sa vaših uređaja i usmerava ga preko posredničkog servera na lokaciji koju izaberete. To sprečava hakere, pružaoce internet usluga, ali i ostale “zainteresovane” da prate sadržaj vašeg saobraćaja.

Osim toga, VPN će sakriti vašu korisničku IP adresu, kao i vaš identitet od sajtova koje posećujete i aplikacija koje koristite.

 

Kako funkcioniše virtuelna privatna mreža (VPN)?

Kada aktivirate VPN, isti odmah zaštiti vaše podatke. Vaš celokupan internet saobraćaj i podaci prelaze u VPN, a zatim u šifriranom obliku idu u vaš ISP, a zatim na VPN server.

Sajt koji ste posetili vidi vaše podatke kao da dolaze sa VPN servera i njegove lokacije, a ne sa vašeg računara i vaše lokacije.

 

Zašto VPN?

Da biste još bolje razumeli značaj i funkciju VPN-a, evo jednog primera. Setite se kada ste poslednji put koristili Wi-Fi u kafiću, aerodromu ili na putovanju. Lako ste se zakačili i koristili internet bez problema, zar ne? Prva pomisao: ”Odlično, besplatan internet”. Ali, da li znate ko možda prati saobraćaj na toj mreži?

Treba da imate na umu da to što se zove “IME HOTELA WiFi” ne znači da je zaista u vlasništvu hotela u kome se nalazite!

Razmislite o lozinkama, bankarskim podacima, brojevima kreditnih kartica, ali i “običnim” privatnim podacima, koje prenosite svaki put kada idete na internet.

Ako se povežete na istu javnu Wi-Fi mrežu pomoću VPN-a, možete biti sigurni da niko na toj mreži neće moći da vidi ili iskoristi vaše podatke.

 

Kako vam VPN može dodatno biti koristan?

Pored činjenice da unapređuje zaštitu vaših podata, VPN vam može pomoći da zaobiđete geolokacijska ograničenja kod nekih usluga.

Na primer, pojedine zemlje blokiraju Netflix ili Hulu, a ukoliko ste pretplatnik i želite gledati iste, sada to možete uraditi pomoću VPN-a.

Isto tako, ukoliko ste ljubitelj igrica, pojedine igre imaju ista ili slična geolokacijska ograničenja, koja takođe možete zaobići na ovaj način.

Da li smo vas sada zainteresovali? 😉

 

Top 10 najkorišćenijih VPN-ova u svetu:

 

Da li je korišćenje VPN-a nezakonito?

Verovali ili ne, u nekim zemljama je nezakonito koristiti VPN. Na primer u Severnoj Koreji, Kini, Iranu i Emiratima, dok je u Rusiji ograničeno.

U većini zemalja korišćenje VPN-a je potpuno legalno, ali zloupotreba sa druge strane nije.

Dakle, nije dozvoljeno da zloupotrebite VPN i da korišćenjem istog napravite nezakonito delo.

 

Mišljenje autora

VPN predstavlja veoma korisno rešenje koje se može primeniti u različitim situacijama, počev prvenstveno od zaštite i sigurnosti, ali i olakšanog korišćenja plaćenih servisa širom sveta, bez obzira gde se nalazite.

Velika prednost istog jeste veoma jednostavno korišćenje, za koje nije potrebno IT znanje, već jednostavno konektovanje, nakon čega vaša veza i podaci postaju kriptovani.

Pored fizičkih lica VPN najviše koriste kompanije, škole, Vlada i Vladine agencije, a sve sa ciljem zaštite svoje privatnosti i privatnosti svojih korisnika.

Koji VPN ste vi izabrali i zašto?

 

Besplatan webshop za 50 trgovaca na konkursu koji organizuju Visa i Ecommerce magazin