Šta je UTM kod i zašto ga je preporučljivo koristiti?

UTM kod

UTM kod predstavlja skraćenicu od Urchin Tracking Module koji vam pomaže da preciznije merite posete i transakcije sa eksternih izvora.

Pa, da krenemo ispočetka. Ne tako davno, pre nešto više od 15 godina, postojao je jedan program koji je postavio današnje temelje web analitike. U pitanju je jedan od prvih alata za web analitiku i praćenje posetilaca sajta pod nazivom Urchin.

Kreirala ga je kompanija Urchin Software Corporation, koja je 2005. prodata kompaniji Google, što je postavilo osnove najrasprostranjenijoj analitici danas – Google Analytics.

Zaostavština ili nasledstvo Urchin alata i dalje živi. Itekako. Naime, popularni UTM kod daje više nego što se to može na prvi pogled primetiti.

Na primer, UTM oznake vam omogućavaju da otkrijete koji kanali donose najviše konverzija na vašoj online prodavnici, bez obzira da li je u pitanju link u tekstu, baner, oglas ili vaša objava na društvenim mrežama.

 

Za šta služi UTM code

UTM-ovanje ili označavanje linkova sa UTM kodom predstavlja praktičan i jednostavan način koji online trgovci koriste kako bi pratili rezultate svojih marketing aktivnosti.

Struktura svakog UTM koda se sastoji od promenljivih, kojima se definišu odakle je došla poseta, sa koje lokacije, koja kreativa je korišćena i koja kampanja/oglas je u pitanju.

Na ovaj način ćete moći da pratite performanse i rezultate preko X različitih kampanja na Y sajtova i da na kraju iste vidite koji oglas na kom sajtu i na kojoj poziciji je dao najbolje rezultate.

Takođe, videćete i one koji su dali loše rezultate, pa na osnovu toga možete na drugačiji način alocirati budžet.

Na primer: želite da saznate koliko posetilaca, koji posete vašu prodavnicu, kupi sa vaših oglasnih kanala? Nema problema. *Na ovaj način ćete moći da izdvojite sve pojedinačne kampanje na Google Ads, Facebook ads, Instagramu ili banere na eksternim sajtovima koji donose rezultate.

*Jedini uslov da biste pratili i prodajne rezultate u Google Analytics-u jeste da podesite praćenje online transakcija

 

Struktura utm-a

UTM se sastoji od pet promenljivih parametara, koje koristite prilikom kreiranja UTM linka.

Obavezna su tri polja: izvor posete, kanal komunikacije i naziv kampanje, dok su sadržaj kampanje i ključna reč neobavezni, ali i korisni u nekim specifičnim situacijama.

Parametri UTM koda su:

utm_source
Predstavlja izvor vaših poseta? (npr. Google, Facebook, LinkedIn, naziv newsletter alata, externi sajtovi itd.)

utm_medium
Predstavlja kanal komunikacije koji je zasluzan za posetu? (npr. Newsletter, CPC, Banner… itd.)

utm_campaign
Predstavlja naziv kampanje koja je privukla vašu publiku? (npr. Petak_13, Black_Friday ili Nova_godina)

utm_content
Predstavlja sadržaj koji najbolje deluje na vašu publiku/kupce? (npr. Na ovaj način možete razlikovati i testirati dva banera koji se vrte na istoj lokaciji)

utm_term
Predstavlja ključnu reč koja je donela najviše prometa? (npr. ako imate plaćene kampanje, možete navesti ključnu reč koju ste koristili)

Ukoliko ste uvezali vašu Google Analytics i Google Ads, prilikom postavljanja oglasa na Google Ads ne morate da UTM-ujete. Google to radi za vas. Ali, održavajte higijenu naziva kampanja, jer se po tim nazivima automatski kreiraju UTM parametri vaših kampanja.

 

Primer UTM koda

Ovo je primer UTM-ovanog linka za tekst “Novogodišnja čarolija u službi prodaje” koji želim da postavim na svoj Facebook profil.

www.e-commerce.co.rs/novogodisnja-carolija-u-sluzbi-prodaje?utm_source=facebook&utm_medium=organic&utm_campaign=novogodisnja_carolija&utm_content=profil

Za svaku Facebook grupu u kojoj šerujem ovaj tekst, menjaću polje content, kako bih znao koja grupa mi je donela posetu, a koja prodaju.

 

Google URL builder

Iako će vam vremenom ovaj code ući u prste, ali isti ne morate da prekucavate.

Google je kreirao jednostavan formular pomoću koga kreirate UTM kod za manje od 30 sekundi. Pogledajte primer popunjenog UTM koda:

Formular možete videti i testirati na
https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/

 

Kontinuitet u tagovanju

Veoma je važno da održite kontinuitet u UTM-ovanju po nekoliko osnova.

Prvi je svakako da redovno postavljate UTM kod na svu komunikaciju ka sajtu, po svim kanalima komunikacije, oglašavanja, objavama i slično.

Drugi, takođe važan, je da zadržite identične promenljive za sve kanale komunikacije, tako i za sve Facebook grupe ili baner vizuale, koji se vrte na istim pozicijama.

 

UTM-ovanje na društvenim mrežama

U zavisnosti od načina rada, pojedine kompanije se odlujučuju da ne koriste UTM na aktuelnim društvenim mrežama, jer se u tom slučaju ta poseta beleži u delu Social u GA. I to nije pogrešno.

GA će uredno beležiti posete i transakcije sa kanala odakle poseta dolazi (npr. Facebook).

Ali, mana istog je što nećete znati koja kampanja, koji vizual i pozicija istog vam je donela prodajni rezultat, a koja nije.

 

Mišljenje autora

Praćenje poseta i transakcija, koje su te posete kreirale je prioritet svakog ecommerce biznisa. Specificnosti delatnosti postoje, ali svi moramo da merimo efekte ulaganja vremena i novca.

Korišćenjem UTM koda u vašim oglasima, uštedećete između 30-40% budžeta za oglašavanje i isti pravilno usmeriti na kanale i oglase koji vam donose konverzije.

UTM je besplatan način da dobijete preko potrebne argumente ili demantujete postavljenu logiku reklamiranja.

Srećno UTM-ovanje.