Šta je “Pay by Link” opcija plaćanja i kako može da bude korisna?

PAY BY LINK
Partner teksta:

 

U današnje vreme, kada kao tržište beležimo eksponencijalni rast internet trgovine, idealno je predstaviti nove usluge i rešenja koja su pouzdana i daju dodatnu vrednost za kupce, ali i prodavce.

S obzirom da online plaćanja postaju sve popularniji izbor kupaca i na domaćem tržištu, danas ćemo predstaviti jednu od opcija koja pruža benefite kako za kupce, tako i za prodavce.

Izuzetno je teško kreirati i pronaći servise ili usluge koji sami po sebi daju win-win opciju, odgovaraju svima, a same po sebi nisu dodatni trošak – predstavljamo Vam “Pay by link” uslugu.

U ovom članku ćemo objasniti šta predstavlja “Pay by Link” (*Plaćanje putem linka), kako isti funkcioniše, koje su njegove prednosti za klijente i kako se poredi sa standardnim ecommerce rešenjima. Takođe, predstavićemo i primere iz prakse sa ciljem da prikažemo benefite korišćenja ove usluge.

 

Šta predstavlja “Pay by Link” opcija?

Pay by Link, ili u prevodu “plaćanje putem linka“, je online opcija plaćanja koja omogućava kupcu da plati robu i/ili uslugu putem linka koji mu je poslat. Drugim rečima, to znači da prodavac može da kreira link za plaćanje i da isti pošalje kupcu na preferirani kanal komunikacije, bilo da je u pitanju email, SMS, društvene mreže ili neki od popularnih mesindžera.

Nakon što kupac klikne na link, otvara se stranica na kojoj može izvršiti plaćanje koje je kupac želeo da izvrši. Ova opcija plaćanja je korisna za mikro, mala i srednja preduzeća koja nemaju potrebu za tradicionalnim sistemima plaćanja kao što su POS terminali, a takođe mogu biti korisna za kompanije koje imaju call centar, odnosno korisničku podršku koja može generisati linkove i slati ih kupcima po potrebi.

 

Koji su preduslovi za “Pay by Link” plaćanje?

Da bi se koristila Pay by Link opcija, jedino što prodavac mora imati jeste račun u banci. To je sve!

Sama činjenica da se ova usluga može koristiti bez potrebe instaliranja određenog softvera ili uređaja, bilo sa strane trgovca ili kupca, čini ovu opciju veoma jednostavnom za korišćenje.

Kada prodavac kreira link za plaćanje, obično se navode informacije o proizvodu ili usluzi koja se plaća, količini i ceni. Drugačije rečeno, kada pošalje link za plaćanje, prodavac je već pripremio porudžbinu sa proizvodima i/ili uslugama koju ste poručili. Kupac tada otvara link, proverava sadržaj porudžbine i ukoliko je sve u redu unosi svoje podatke za plaćanje, poput broja kartice ili drugih detalja.

 

Prednosti za kupce

Jedna od prednosti “Pay by Link” opcije je ta što je vrlo jednostavna i praktična za korišćenje. Kao što sam ranije pomenuo, ova funkcionalnost ne zahteva dodatne ili posebne softvere.

Kupac ne mora da poseduje registrovani nalog kod prodavca, niti je potrebno da ostavlja svoje lične podatke prodavcu. To znači da je ovaj način plaćanja izuzetno siguran i privatnost kupca je zaštićena.

Osim toga, ovaj način plaćanja je veoma brz, sve se može završiti online za svega par minuta preko bilo kog uređaja.

 

Prednosti za prodavce

Uvođenjem ove i sličnih funkcionalnosti prodavci izlaze u susret kupcima sa još jednim inovativnim rešenjem za plaćanje i kupovinu online.

Pored toga, pojednostavljuju se procesi za kolege u sektoru Korisničke podrške, koje inače imaju visoke ciljeve za dodatnu prodaju, pa im ovakve i slične funkcionalnosti mogu pomoći i olakšati dostizanje ciljeva – jer olakšavaju kupcima plaćanje.

Takođe, na ovaj način, uz pravovremenu obuku kolega u Korisničkoj podršci, možete uticati povoljno na smanjenje odustajanja od kupovine.

 

Primeri upotrebe “Pay by Link” opcije u internet trgovini:

  1. Pojedinačne transakcije: Ukoliko trgovac prodaje proizvode ili usluge putem društvenih mreža ili internet prodavnice, može koristiti “Pay by Link” opciju za primanje plaćanja. Na primer, ako prodajete ručno rađene proizvode ili umetnička dela, možete poslati potencijalnim kupcima unapred pripremljen link za plaćanje putem poruke ili e-pošte. To znači da će u linku već biti uključeni proizvodi koje je kupac želeo da kupi. Ovu opciju plaćanja možete često videti prilikom plaćanja internet domena ili hostinga, a može se koristiti u korisničkoj podršci gde radnik podrške može na licu mesta, kada već kucima vrši uslugu porudžbine putem telefona, da im ponudi da istu plate odmah.
  2. Pretplate i članstva: Ukoliko Vaša online platforma nudi pretplate ili članstvo, “Pay by Link” opcija se može koristiti za jednostavno i automatsko obnavljanje plaćanja, odnosno produženje članstva. Kada korisnik želi da produži pretplatu, može mu se poslati link za plaćanje na osnovu njegovog postojećeg paketa, koji će aktivirati plaćanje i automatski produžiti pretplatu.
  3. Uplata depozita: U nekim delatnostima, ecommerce platforme mogu koristiti “Pay by Link” opciju za prikupljanje online depozita za predefinisane iznose uplata. Na primer, prilikom kupovine paketa na VoD (Video-On-Demand) platformama ili Premium usluga dostave, korisniku se može poslati link za plaćanje depozita kako bi osigurao svoju rezervaciju.
  4. Promotivne ponude: Kada se sprovode promotivne akcije, kupcima se može poslati link sa specijalnim popustom ili ponudom, koji će ih direktno odvesti na stranicu za plaćanje sa već primenjenim popustom koji može biti samo za “Pay by Link” način plaćanja.

 

Ovo su samo neki od primera implementiranja “Pay by Link” opcije u internet trgovini, gde se ovaj način plaćanja može koristiti za pojednostavljenje procesa kupovine, povećanje konverzije i pružanje veće fleksibilnosti korisnicima.

 

Kako da aktiviram “Pay by LInk” uslugu?

Da bi se koristila Pay by Link opcija, jedno što vi, kao prodavac morate imati, jeste račun u banci.

U nastavku, predstavljam vam jedan dobar primer, kako  “Pay by Link” uslugu možete vrlo jednostavno aktivirati u UniCredit Banci:

Potrebno je da pratite sledeće korake:

Korak 1. Popunjavate upitnik u kome kroz nekoliko ključnih informacija obrazlažete svoju vrstu biznisa. Nakon toga, UniCredit Banka vrši analizu poslovanja, i u ukoliko je potrebno, zahteva dodatnu dokumentaciju i dostavlja finansijsku ponudu;

Korak 2. Potpisivanje ugovorne dokumentacije;

Korak 3. UniCredit Banka vam dostavlja kredencijale za testiranje uz instrukcije i pristup back-office platformi. Nakon uspešnog testiranja, prosleđuje produkcione  parametre i uputstvo za korišćenje.

 

Zaključak autora:

Iako plaćanje putem opcije “Pay by Link” nije nova usluga, s obzirom da se neko vreme koristila u industrijama kao što je ugostiteljstvo, sada postaje sve popularnija u nizu drugih sektora. Razlog za ovu rastuću popularnost je što omogućava trgovcima da primaju plaćanja online na način koji pojednostavljuje poslednji i najvažniji korak – plaćanje za online porudžbine.

Ovaj sistem donosi mnoge prednosti, uključujući sigurnost, jednostavnost korišćenja i široku dostupnost. Korisnici mogu bezbedno izvršavati plaćanja direktno sa svojih uređaja, bez potrebe za instaliranje posebnih programa ili aplikacija. Takođe, Pay by link je praktičan i za prodavce, koji mogu jednostavno generisati i deliti linkove za plaćanje sa svojim kupcima, bez potrebe za dodatnim integracijama ili komplikovanim postupcima.

Ova metoda plaćanja omogućava korisnicima da brzo i lako obave svoje finansijske transakcije, bilo da kupuju proizvode ili plaćaju usluge. “Pay by Link” pruža praktično rešenje koje štedi vreme i olakšava korisnicima proces plaćanja.

Kao i kod svakog online sistema plaćanja, važno je pridržavati se osnovnih mera sigurnosti, kako bi se zaštitili od potencijalnih prevara. Preporučuje se da korisnici proveravaju izvor linka za plaćanje pre nego što izvrše transakciju. Takođe, potrebno je koristiti pouzdane i sigurne uređaje i mreže, kako bi se smanjio rizik od neovlašćenog pristupa podacima.

Bez sumnje, “Pay by Link” ima veliki potencijal za dalji razvoj i širenje, pružajući korisnicima još više mogućnosti i pogodnosti u budućnosti.

 

 

Disclaimer:

Ovaj tekst je kreiran u saradnji sa UniCredit Bankom.

Ukoliko Vam je potrebna “Pay by Link” opcija ili savet vezano za korišćenje ove ili drugih sličnih digitalnih usluga, predlažemo da kontaktirate UniCredit Banku na jedan od sledećih načina:

  1. Posetite jednu od ekspozitura UniCredit Banke. Spisak ekspozitura pogledajte OVDE
  2. Pošaljite upit za uslugom, na imejl adresu: [email protected]

Pored toga, sa savetnikom iz UniCredit Banke možete da porazgovarate i u vezi uvođenja online plaćanja na Vašoj online platformi i iskoristite benefit kampanje “Bolji način”.

U okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje “Bolji način”, UniCredit Banka svojim klijentima nudi Program podrške uvođenju elektronskog plaćanja kod preduzetnika, mikro i malih preduzeća i državnih institucija koji u poslednjih godinu dana nisu prihvatali bezgotovinsko plaćanje platnim karticama i putem QR koda (IPS plaćanje).

O e-commerce usluzi koju pruža UniCredit Banka možete se informisati OVDE