Prednosti korišćenja “Card on File” i “Recurring Payments” funkcionalnosti u elektronskoj trgovini

Card on File
Partner teksta:

 

Sa sve većim brojem online prodavnica i digitalnih platformi, proces plaćanja je postao jedan od ključnih faktora za iskustvo kupaca.

Prema istraživanju renomiranog Baymard Instituta, nedostatak različitih načina plaćanja predstavljaju jedan od TOP 10 razloga za odustajanje od kupovine. Samim tim, statistički gledano, da ukoliko unapredite ovaj segment na vašoj online prodavnici, imate veliku verovatnoću da zadržite značajan broj kupaca. Izvor: Baymard Institut

Jedan od načina da se olakša, ali i unapredi, proces plaćanja i iskustvo kupaca jeste upotreba “Card on File” i “Recurring payments” funkcionalnosti. Pomenute nove funkcionalnosti mogu pozitivno uticati na zadržavanje kupaca (*eng. Retention), ali i značajno unaprediti akviziciju novih kupaca s obzirom na činjenicu da nudite napredne funkcionalnosti koje olakšavanju kupovinu i unapređuju zadovoljstvo kupaca (*eng. Customer Experience, CX).

Pored toga, komplementarnost ove dve funkcionalnosti je velika, pa samim tim nam je zanimljiva tema koju možda nije loše da obradimo zajedno.

U ovom članku ćete saznati šta predstavljaju “Card on File” i “Recurring payments”, kako iste funkcionišu i koje su prednosti njihovog korišćenja u elektronskoj trgovini.

 

Šta predstavlja i kako funkcioniše “Card on File”?

“Card on File” se odnosi na metodu plaćanja u kojoj se podaci o platnoj kartici čuvaju na siguran način od strane prodavca ili pružaoca usluge za jednostavnije buduće transakcije.

Na primer, prilikom kupovine na nekoj online prodavnici ili servisu, isti vam mogu ponuditi opciju da unesete i snimite podatke o vašoj kartici na svom nalogu sa ciljem da sebi olakšate plaćanje za naredne kupovine. Kada to jednom uradite, više ne morate da upisujete podatke sa vaše kartice, već jednostavno odmah izvršite plaćanje.

Dakle, prostije rečeno, Card on File je funkcionalnost zahvaljujući kojoj, ne morate iznova da unosite vaš broj kartice na omiljenom online sajtu za kupovinu, već je ona sačuvana za vaše naredne buduće kupovine na istom sajtu, pri čemu su vaši snimljeni podaci bezbedno sačuvani.

Ovu uslugu možete da koristite i u Srbiji, na pojedinim internet prodavnicama ili platformama za dostavu hrane.

 

Šta predstavlju i kako funkcionišu “Recurring Payments”?

Za razliku od “Card on File”, “Recurring payments” se odnosi na automatska, redovna plaćanja koja se obavljaju na određeni vremenski period. Umesto da svaki put ručno izvršavate plaćanje, ova funkcionalnost vam omogućava da unapred podesite svoju platnu karticu ili račun kako biste redovno izmirivali određeni iznos za proizvode ili usluge koje koristite.

Kada se prijavite za “Recurring payments” kod određenog prodavca ili na određenoj online platformi, praktično unapred dajete dozvolu da se određeni iznos novca (koji ste vi odobrili) redovno skida sa vaše platne kartice ili sa računa. Ova plaćanja se automatski izvršavaju unapred definisanim datumima, u zavisnosti od ugovornih uslova.

Recurring payments je najsličnija usluzi plaćanja putem “trajnog naloga”, koji ste verujem svi koristili, samo sada ne morate da idete u banku, već sve možete da završete u okviru sajta ili pružaoca usluge.

Komplementarnost i povezanost ove dve funkcionalnosti se ogleda u činjenici da vam pojedini servis koji već koristite može ponuditi da snimite karticu u svom nalogu koristeći “Card on File”, a zatim dodatno vam može ponuditi uslugu automatskih redovnih plaćanja ili pretplate na određene proizvode ili usluge, tzv. “Recurring payments”, za koje se možete prijaviti koristeći karticu koju ste već snimili.

 

Prednosti korišćenja “Card on File”:

Brže i jednostavnije plaćanje:
Sa “Card on File” funkcionalnošću, ne morate svaki put da unositi podatke o kartici prilikom obavljanja kupovine. To štedi vreme i olakšava proces plaćanja. Na primer, s obzirom na to da sam već uneo podatke o svojoj kartici, sada mogu da poručim i platim hranu iz omiljenog restorana u samo par klikova (ili tapova) na omiljenoj aplikaciji za dostavu, bez ponovnog upisivanja podataka sa kartice.

Veća sigurnost:
Čuvanje podataka o kartici kod pouzdanih prodavaca i/ili online platformi omogućava vam da izbegnete upisivanje podataka o kartici svaki put kada obavljate transakciju, bilo da ste u kući, kancelariji ili na javnom mestu. Ovo smanjuje rizik od krađe ili zloupotrebe podataka, ali i istovremeno ne morate uvek da imate karticu sa vama.

Automatska obnova pretplate:
Ukoliko već koristite “Card on File”, prijava za pretplatu na određene usluge će vam biti još jednostavnija, kao što su npr. streaming platforme ili mesečni paketi usluga. To vam omogućava da nastavite koristiti uslugu bez potrebe za ručnim obnavljanjem pretplate svaki put.

 

Prednosti korišćenja “Recurring Payments”:

Jednostavnost i praktičnost:
Umesto da svaki put ručno izvršavate plaćanje, “Recurring Payments” automatski obavlja transakciju za vas. To vam štedi vreme i trud, posebno kada se radi o redovnim ili periodičnim plaćanjima kao što su pretplate na streaming platforme, članstva u teretanama ili mesečne usluge.

Pouzdanost i doslednost:
Kada postavite “Recurring Payments“, možete biti sigurni da će vaše plaćanje biti redovno izvršeno, tačno na datum i u iznosu koji ste podesili. Ne morate da brinute o propuštanju rate ili kašnjenju u plaćanju, jer se sve odvija automatski prema uslovima koje ste vi postavili.

Fleksibilnost i kontrola:
Većina platformi vam omogućava da jednostavno upravljate svojim “Recurring Payments” dešavanjima. Možete promeniti iznos plaćanja, promeniti frekvenciju plaćanja ili čak otkazati “Recurring Payments” u bilo kom trenutku, ukoliko više ne želite koristiti određenu uslugu ili proizvod.

 

Primeri delatnosti u kojima se uspešno koriste “Card on File” i  “Recurring Payments”:

Streaming platforme:
Popularne streaming platforme poput Netflix-a, Spotify-ja ili Disney+-, omogućavaju korisnicima da snime svoju karticu, ali i da se pretplate koristeći “Recurring Payments”. Na taj način, korisnici automatski plaćaju mesečnu pretplatu i imaju neprekidno pristup velikom broju filmova, serija ili muzike, bez potrebe da svaki put ručno izvršavaju plaćanje.

E-trgovina:
Mnoge online prodavnice, čak i kod nas, podržavaju “Card on File” opciju. To znači da korisnici mogu da sačuvaju podatke o kartici i jednostavno izvrše plaćanje izborom ove opcije pri svakoj kupovini, umesto da svaki put unose podatke o kartici.

(Online) Putničke/Booking agencije:
Kod agencija koje omogućavaju rezervacije hotela, avionskih karata i drugih usluga, “Card on File” funkcionalnost je često dostupna. Time se olakšava proces rezervacije i plaćanja putem kartice.

Članstva u teretanama ili fitnes programima:
Mnoge teretane i fitnes programi koriste “Recurring Payments” kako bi olakšali naplatu članstva. Klijenti mogu podesiti da im se automatski svakog meseca skida određeni iznos sa kartice ili računa, čime im se omogućava neometan pristup teretani ili online fitnes programima.

Sajtovi za edukaciju:
Online platforme koje nude kurseve, webinare ili druge edukativne materijale često koriste “Recurring Payments”. Korisnici mogu da se prijave za pretplatu na određene kurseve ili pristup celokupnom sadržaju sajta, a plaćanje se automatski obnavlja na mesečnom ili godišnjem nivou.

Članstva u digitalnim servisima:
Digitalni servisi kao što su Microsoft 365, Gmail ili Dropbox nude “Recurring Payments” opciju za svoje korisnike. Korisnici mogu da se pretplate na određeni plan koji im odgovara, a plaćanje se automatski obnavlja u skladu sa izabranim paketom i datumom transakcije.

 

Kako da aktiviram “Card on File” i “Recurring Payments”?

Da bi se koristile “Card on File” i “Recurring Payments” opcije, jedno što vi, kao prodavac morate imati, jeste račun u banci.

U UniCredit Banci, ove funkcionalnosti za svoje kupce možete aktivirati vrlo jednostavno. Sve što treba da uradite je da popunite UPITNIK, nakon čega ćete biti konktaktirani od strane UniCredit Banke.

Zaključak:

Upotreba ovih funkcionalnosti u elektronskoj trgovini donosi mnoge prednosti. Omogućava brže i jednostavnije plaćanje, štedi vreme, unapređuje korisničko iskustvo i smanjuje rizik od krađe podataka o kartici.

Ove funkcionalnosti su već uspešno implementirane u mnogim delatnostima i kod nas, uključujući e-trgovinu, platforme za dostavu hrane i streaming platforme.

Sledeći put kada se prijavljujete na neku online prodavnicu ili digitalnu platformu, razmotrite ove opcije kako biste unapredili iskustvo svojih mušterija, ali i postavili domaći zadatak svojim konkurentima.

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Ovaj tekst je kreiran u saradnji sa UniCredit Bankom.

Ukoliko su Vam potrebne “Card on File” i “Recurring Payments” funkcionalnosti ili savet vezano za korišćenje ovih ili drugih sličnih digitalnih usluga, predlažemo da kontaktirate UniCredit Banku na jedan od sledećih načina:

  1. Posetite jednu od ekspozitura UniCredit Banke. Spisak ekspozitura pogledajte OVDE
  2. Pošaljite upit za uslugom, na imejl adresu: [email protected]

Pored toga, sa savetnikom iz UniCredit Banke možete da porazgovarate i u vezi uvođenja online plaćanja na Vašoj online platformi i iskoristite benefit kampanje “Bolji način”.

U okviru Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje “Bolji način”, UniCredit Banka svojim klijentima nudi Program podrške uvođenju elektronskog plaćanja kod preduzetnika, mikro i malih preduzeća i državnih institucija koji u poslednjih godinu dana nisu prihvatali bezgotovinsko plaćanje platnim karticama i putem QR koda (IPS plaćanje).

O e-commerce usluzi koju pruža UniCredit Banka možete se informisati OVDE.