Koje su prednosti instant plaćanja IPS QR kodom Narodne banke Srbije?

Koje su prednosti plaćanja QR kodom IPS NBS

Kao što ste već upoznati, pre više od dve godine, Narodna banka Srbije je uvela novi način plaćanja, koji je primenljiv za plaćanja u prodavnicama i na internetu.

U pitanju je sistem za instant plaćanja Narodne banke Srbije – IPS NBS.

Prednosti IPS NBS načina plaćanja su obostrane, kako za kupce, tako i za prodavce. Nadamo se da će novi način plaćanja nastaviti da raste, stvoriti zdravu konkurenciju na tržištu i unaprediti sektor plaćanja.

Izdvajamo prednosti za sve učesnike ponaosob.

Za kupca

Svi smo mi i kupci, pa ćemo se lakše “staviti u cipele” prosečnog kupca u Srbiji.

Počećemo od pitanja: ”Šta nam je važno kod plaćanja?”

Odgovor bi uglavnom bio: ”Da način plaćanja bude bezbedan, jednostavan za korišćenje, lak za aktiviranje i naravno brz.”

IPS upravo nudi sve od navedenog, a istakao bih da za ovu uslugu nije potrebno da uzimate dodatne kartice ili imate bilo kakve dodatne troškove. Usluga i način plaćanja se vezuje za vaš postojeći račun i karticu koju već posedujete.

 • Bezbednost
  Prilikom plaćanjem putem IPS NBS, nema ukucavanja podataka sa kartice! Kada skenirate IPS QR kod, isti vas šalje na zaštićenu stranicu u okviru aplikacije vaše banke, gde su popunjeni svi potrebni podaci u vezi željenog plaćanja, a na vama je samo da proverite iste i verifikujete plaćanje. Bilo da želite da kupite online ili offline, koristeći opcije IPS Skeniraj ili IPS Pokaži, nema potrebe da fizički koristite karticu.
 • Mogućnost greške svedena je na nulu (0)
  Kada skenirate IPS QR kod, isti vas šalje na zaštićenu stranicu u okviru aplikacije vaše banke, gde su popunjeni svi potrebni podaci u vezi željenog plaćanja, pri čemu podatke o iznosu, pozivu na broj ili računu ne možete promeniti, a samo je potrebno da proverite svoje podatke i verifikujete plaćanje.
 • Brzina transakcije
  Novac je na računu uplatioca istog trenutka, odmah po uplati. A transakcija se odmah evidentira.
 • Ušteda vremena
  Kupac ne troši vreme na popunjavanje naloga ili eventualne izmene šablona koji je snimio u aplikaciji mobilnog bankarstva svoje banke, kako bi izvršio plaćanje. Skenira IPS QR kod koji mu je prodavac generisao (ukoliko je izabrao IPS Skeniraj) i verifikuje plaćanje. To je sve.
 • Inovativnost i praktičnost
  Izvršavanje plaćanja bez kartice, korišćenjem samo mobilnog telefona, predstavlja ogroman korak unapred, a nadamo se da će ovo dati podstrek kupcima da više/češće kupuju online s obzirom na visok nivo sigurnosti.
 • Zaštita podataka i bezbednost
  Ni u jednom trenutku pre, u toku ili nakon transakcije, kupac ne daje svoje podatke prodavcu. Transakcija se obavlja na zaštićenoj stranici banke, a za verifikaciju uplate je potrebno svega nekoliko trenutaka.

 

Za prodavce

Korišćenjem novog način plaćanja na internet prodajnim mestima trgovaca, plaćanje se vrši putem IPS QR koda Narodne banke Srbije i opcije IPS Skeniraj.

 • Manje provizije
  U odnosu na druge platne metode, ova platna metoda ima znatno niže naknade po transakciji od ostalih.
 • Brzina
  Od trenutka plaćanja, novac je na računu primaoca istog trenutka. Plaćenje se verifikuje odmah, bez obzira na platni promet.
 • Edukacija
  Kompanije će želeti da edukuju kupce u vezi instant plaćanja kao novi način plaćanja, jer je jeftiniji od kartičarskih transakcija sa jedne, a svi ga već imaju, sa druge strane.
 • Inovativnost
  Uvođenje novih načina plaćanja i praćenje inovativnih novih rešenja je poželjno, a kupci uvek cene kada im omiljeni prodavac, brend ili prodavnica pruži novi vrstu benefita ili načina plaćanja. Pogotovo ukoliko im olakšavate kupovinu i štedite vreme.
 • Masovnost
  Svi kupci u Srbiji koji imaju račun u banci mogu koristiti ovu uslugu, naravno, ukoliko je vaša banka aktivirala ovaj način plaćanja u okviru aplikacije.
 • Bezbednost
  Generisanjem NBS IPS QR koda na računu-fakturi, prodavac se ne izlaže bezbedonosnom riziku. On jednostavno kupcu nudi instrukciju za plaćanje u formi NBS IPS QR koda.

 

Zaključak autora

Sada ćemo gledati početak jedne nove tržišne utakmice, koja će imati za cilj povećanje korišćenja određenog načina plaćanja kroz promocije i akcije.

Kartičarske kompanije, ali i drugi učesnici na tržištu platnih metoda, moraju da pojačaju svoje aktivnosti, što se već primećuje na tržištu.

Pa, neka utakmica počne! Upsss, izvinjavam se, izgleda da je ova utakmica već počela.