Kako da tagujem proizvode na Instagramu?

Jedna od vodećih društvenih mreža na svetu, Instagram, u novembru prošle godine nam je predstavila E-Commerce novine, a samim tim i promenila način na koji je koristimo ili želimo da je koristimo.

S obzirom na to, mnogi vodeći brendovi u svetu (među kojima dominiraju moda, tehnika i kozmetika) su odmah počeli da koriste navedene usluge/opcije, dok neki od njih, nažalost, nisu to mogli zbog postavljenih ograničenja.

Instagram je postavio ograničenja, ali i listu zahteva koje je potrebno ispuniti kako bi aktivirali opciju “shopping tags”.

Kako na lokaciji, odnosno tržištu na kojoj vaša kompanija posluje, ograničenja su postavljena i u drugim segmentima. Na primer, opcija koja nas je iznenadila jeste da u ovom trenutku možete da koriste opciju tagovanja proizvoda samo na organskim postovima i story-ima, ali ne i u oglasima. Kompanije koje kreiraju oglase sa svojih Instagram profila neće moći da promovišu postove ili story-e sa tagovanim artiklima.

Takođe, ono što treba da imate u vidu jeste da će svi artikli u Katalogu proći striktnu kontrolu, kako bi se utvrdilo da li su ispoštovana sva postavljena Instagram pravila. Pa samim tim ukoliko se desi da neki artikal ne možete da pronađete i tagujete, možete odmah da predpostavite gde je “nastao problem”.

Da bi dobili navedene opcije, u obavezi ste da zadovoljite postavljene uslove, a ceo proces se može podeliti u pet koraka:

Korak 1. Proverite da li ispunjavate uslove za kupovinu na Instagramu.

Korak 2. Vaš Instagram biznis nalog mora biti spojen sa Facebook katalogom.

Korak 3. Prijavite se za “Shopping” opcije kroz Instagram aplikaciju.

Korak 4. Postavite svoj prvi post ili story sa tagovanim proizvodima.

Korak 5. Pogledajte statistike o prodaji.

 

Korak 1. Proverite da li ispunjavate uslove za kupovinu na Instagramu.

Ukoliko možete da odgovorite sa “DA” na svako od sledećih pet pitanja, vi ispunjavate postavljene uslove i možete da krenete u proces aktivacije.

Da li se vaša kompanija nalazi na podržanom tržištu?

Ovde dolazimo do najvažnijeg dela za sve nas. Nažalost, Srbija trenutno nije na listi zemalja koje imaju mogućnost da se prijave odnosno apliciraju za “shopping tags” opciju. Nadamo se da će uskoro biti prostora za proširenje ove liste, iako za sada nema najava za to.

Izvor: Facebook/Instagram

Da li vaša kompanija prodaje fizičku robu?

Kompanija koja aplicira za “shopping tags” mora primarno da prodaje fizički dostupne proizvode, kako bi mogli da aplicirate i koristite ovu opciju. Trenutno se testiraju i kompanije koje pružaju primarno neku vrstu usluge, ali za sada nije znanično aktivirana ova opcija za njih.

Da li je vaša kompanija u skladu sa Facebook-ovim trgovinskim pravilima?

U obavezi ste da prihvatite načine poslovanja prihvatajući dva dokumenta: “Ugovor za trgovce” i “Pravila trgovine”. Na prvi pogled deluju standardno, ali svakako predlažemo da ih detaljno pogledaju nadležna stručna lica u vašoj kompaniji.

Da li je Instagram nalog koji koristi vaša kompanja inače poslovni nalog?

Da biste aktivirali željene opcije za prodaju, morate imati Instagram biznis nalog (*eng. Business account). Ukoliko već nije, vaš Instagram možete veoma jednostavno, u samo par koraka, konvertovati u biznis nalog.

Da li je vaš IG biznis nalog povezan sa Facebook stranicom?

Vaš novi Instagram biznis nalog mora biti spojen sa vašom Facebook stranicom. Sve Facebook stranice koje su prethodno aktivirale opciju plaćanja “Message to Buy” moraju da izbrišu kreirani shop, a zatim kreiraju novi sa kojim će moći da koriste “shopping tags”.

Postupak verifikacije traje nekoliko dana, ali ponekad može trajati i duže. Ukoliko se odobri, dobićete obaveštenje i kompletno podešavanje kako biste započeli sa tagovanjem proizvoda.

Korak 2. Vaš Instagram biznis nalog mora biti spojen sa Facebook Katalogom

Ovo možete kreirati i uređivati iz “Catalog Manager-a” ili “Business Manager-a” u okviru vašeg Facebook naloga, ili kroz platforme Shopify i BigCommerce.

Korak 3. Prijavite se za “shopping” opcije kroz Instagram aplikaciju.

Nakon što ste kreirali biznis nalog i povezali Facebook katalog, idite na Instagram aplikaciju da biste se prijavili za “Shopping” opcije. Tapnite na podešavanja svog profila “Settings”, zatim na “Business”, pa na “Shopping na Instagramu”. Pratite korake kako biste bili sigurni da ste uspešno poslali vaš IG nalog na verifikaciju. Obično postupak traje nekoliko dana, ali ponekad može trajati i duže.

Ukoliko se odobri, od Instagrama ćete dobiti obaveštenje i kompletno podešavanje, kako biste započeli sa tagovanjem proizvoda u svojim postovima i storijima.

Korak 4. Postavite svoj prvi post ili story sa tagovanim proizvodima.

Sada kada ste postavili prodavnicu, možete početi da dodajete tagove proizvoda u svoje Instagram postove i story-e. Kada kreirate post kao i obično, tapnite na “Označi proizvode” da biste dodali proizvod iz svog kataloga.

Možete postaviti do 5 proizvoda po slici ili video postu, kao i do 20 proizvoda u postovima sa više slika. Takođe, možete tagovati i stare postove na vašem poslovnom nalogu, dok u svakom pojedinačnom story-u možete tagovati jedan proizvod.

Korak 5. Pogledajte statistike o prodaji.

Posetite tab “Insights” u svom profilu da biste pratili prodajne rezultate svojih Instagram objava sa “shopping tags” opcijom.

“Insights” takođe daje više informacija o željama vaše publike i posetilaca, pa možete iskoristiti tu informaciju da ponudite još relevantnije proizvode ljudima koji vas prate.

Mišljenje autora

Instagram je već nadmašio većinu prognoza, a dodajući navedene E-Commerce opcije, svakako ide u korak sa svetskim, pa i domaćim, tržišnim zahtevima.

Znam da sam većinu vas, koji korisnite Instagram poslovno, razočarao sa informacijom da nas trenutno nema na listi zemalja za ovu opciju, ali se nadam da nećemo dugo čekati, kao neke druge, svetski poznate servise.

Šta vi mislite, da li bi domaći korisnici kompletirali celokupan proces kupovine na Instragramu?